Vedanta Zomerweek 2024 op de Vlierhof

Intensive Vedanta Retreat met André Vas

De 7-daagse Intensive Vedanta Retreat, van 8 tot 14 juli 2024, vond plaats op de Vlierhof, een eco-community vlak over de grens met Duitsland bij Nijmegen. Hieronder vind je de video’s (met ondertiteling) die tijdens de seminar werden opgenomen. De twee series over de Kena Upanishad en de Bhagavad Gita, hoofdstuk 6, horen bij elkaar.

Video’s van de Vedanta Zomerweek in 2023 (Tattva Bodha) vind je hier.

Over André Vas

André woont in Australië en zegt het volgende over zichzelf: “Kort nadat ik, midden-twintig, financiële vrijheid had bereikt, kreeg ik een onrustig gevoel over de vergankelijkheid van financiële zekerheid, vriendschap, de wereld om me heen en zelfhulp. “Hoe kan meer van dit alles verschil maken en voor wie?” werd het spontane protest van de geest. De aard van de vragen verschoof uiteindelijk naar het onderwerp “ik”, wie of wat ben ik eigenlijk? 

Een innerlijke drang bracht me naar Arunachala in India om eer te bewijzen aan Ramana Maharshi. Vlakbij was een seminar van 25 dagen waarin de essentie van de Bhagavad Gita werd uitgelegd door James Swartz. Na voltooiing van dat programma bracht ik het volgende jaar door met zelfonderzoek in het licht van de Vedanta leer. Ik had geen bewijs dat Vedanta beter was dan alternatieve methoden. Maar het begrip van de glorieuze intelligentie die jou en mij verbindt, die ons ook nu leidt, de essentie van alles wat is, groeide stevig en helder. Deze visie werd verder verfijnd door briljante cursussen aan de Chinmaya International Foundation (Kerala, India) voor de volgende 2 jaar. Tegelijkertijd ontmoette ik Neema Majmudar (leerling van Swami Dayananda Saraswati, Arsha Vidya) in Rishikesh. Haar stijl verduidelijkte nog meer de directe betekenis van Advaita Vedanta. Naast het onderwijzen van Vedische wijsheid en Sanskriet, dat ik 2 jaar lang gestudeerd heb aan de Australian National University, onderzoek ik in mijn vrije tijd gebieden van biologische wetenschappen en kosmologie.”

Website: www.yesvedanta.com   
Youtube kanaal: youtube.com/c/YesVedanta 

Kena Upanishad
Seminar met André Vas

18 Video's

Ondersteunende tekst bij deze video vind je hier.
(Als je de video met ondertiteling wilt zien moet je terugkeren naar deze pagina).

Ondersteunende tekst bij deze video vind je hier.
(Als je de video met ondertiteling wilt zien moet je terugkeren naar deze pagina).

Hieronder vind je de leerstof van de 7-daagse Intensive Vedanta Retreat

Kena Upanishad & Bhagavad Gita, hoofdstuk 6 (Meditatie)

Je deelt deze retraite met een kleine groep mensen die net als jij geïnteresseerd zijn om meer over jezelf te leren. Deze retraite in een natuurlijke omgeving biedt een unieke kans om nieuwe perspectieven te krijgen, innerlijke vrede te cultiveren en je kijk op het leven te veranderen.

Het programma bestaat uit het bestuderen van de volgende teksten:

1. De Kena Upanishad begint met een directe en diepgaande vraag: “Door wie of in wiens aanwezigheid zijn we in staat om te denken, spreken, ademen, zien en te horen?” De leraar beantwoordt deze schijnbaar onbeantwoordbare vraag met verbazingwekkende helderheid en laat zijn leerlingen de aard van zichzelf helder zien. Het onderricht heeft zowel de vorm van een dialoog als van een meeslepend verhaal over de zoektocht van Heer Indra naar de waarheid. Door deze wijsheid beginnen we te ontwaken voor onze ware aard als het oneindige, eeuwige Bewustzijn dat al het leven bezielt. Dit leidt ons naar het einde van lijden en de ontdekking van iemands permanente vrijheid van het gevoel van kleinheid.

2. In hoofdstuk 6 van de Bhagavad Gita ontvouwt Heer Krishna aan Arjuna het belang van meditatie om onze visie op het leven te transformeren en onze verbondenheid met het universum te herkennen. De beoefening van meditatie helpt ons onze talenten en vaardigheden te ontplooien en bij te dragen aan het welzijn van onszelf en anderen en in het proces onszelf te bevrijden van ons lijden.

André Vas leidt ons systematisch en zorgvuldig door de teksten, zodat ons begrip in overeenstemming is met wat bedoeld is om over te brengen. De lessen zijn gebaseerd op Swami Dayananda’s overleveringslijn.

Er zijn 4 sessies per dag (2 in de ochtend, 1 in de middag en avond) van elk 1 uur, om de wijsheid dieper te integreren temidden van gelijkgestemde vrienden.

Kena Upanishad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *