Advaita Vedanta in Thonse Health Centre

Veel van ons zijn bekend met Advaita (non-dualiteit). Minder bekend is het grote geheel van de oude Indiase wijsheid waarvan Advaita deel uitmaakt: Vedanta. De bronnen hiervan zijn de Vedische geschriften, zoals de Upanishads en de Bhagavad Gita. Vedanta is het afsluitende deel van deze geschriften, waarin alle kennis wordt samengevat en doorgegeven aan volgende generaties.

In onze tijd zijn er ook westerse leraren die deze wijsheid beschikbaar maken voor westerlingen, zoals James Swartz en Andre Vas. Beide hebben vele jaren in India onderricht gehad en geven nu hun kennis Vedanta door op een manier die voor ons toegankelijk is. Begin 2023 heeft Andre Vas een Advaita Vedanta Seminar gegeven in Thonse Health Centre.

We hebben voor de komende winter zowel Andre Vas als Neema Majmudar bereid gevonden om een Advaita Vedanta Retraite te geven in het Thonse Health Centre. Beide leraren geven het onderwijs door in de lineage van Swami Dayananda.

Retraite met Neema Majmudar van 5 tot 14 januari 2024  (10 dagen)
Retraite met Andre Vas van 16 tot 20 januari 2024  ( 5 dagen)
Update 22 november: beide retraites zijn bijna volledig geboekt.
Er zijn nog 2 kamers beschikbaar in Thonse Health Centre, op de begane grond.

Terwijl Advaita zich primair richt op de directe ervaring van het Zijn, houdt Vedanta zich niet alleen daar mee bezig, maar ook met de kennis van en het inzicht in het geheel van de menselijke geest en het gemanifesteerde en ongemani­festeerde universum. Dit leidt tot een completer beeld van hoe wij als mens en universum in elkaar zitten en functioneren. De vrucht hiervan is zelfkennis, een kalme geest, vrede, liefde en wijsheid. Vedanta is een hulpmiddel voor een beter inzicht in onszelf. Zo kunnen we herkennen en weten, zonder daar nog aan te twijfelen, Wie en Wat we in essentie zijn.

Tijdens de retraite in Thonse Health Centre krijg je de kans om diep in de leer van Vedanta te duiken. Je deelt deze retraite met een kleine groep mensen van over de hele wereld die net als jij geïnteresseerd zijn om meer over zichzelf te weten te komen. De blootstelling aan de visie van Vedanta in een natuurlijke omgeving en zonder afleiding kan een grote verschuiving in perspectief teweegbrengen en je hele leven transformeren.
 
Het programma bestaat uit uiteenzettingen over Vedanta, geleide meditaties en dialoogsessies. In deze retraite verdiepen we ons in hoofdstuk XIII van de Bhagavad Gita. De tekst daarvan zal de deelnemers helpen om de definitie en plaats van waarden in de leer van Vedanta te ontdekken en inzicht te geven in hoe je kunt uitgroeien tot een objectief, rustig en mededogend mens. Het begrijpen en implementeren van deze waarden is niet alleen noodzakelijk voor een spirituele zoeker, maar voor iedereen die een leven wil leiden dat vrij is van conflicten.

Zelf-kennis, het onderscheid tussen het eeuwige Zelf en de vergankelijke wereld van vormen.

Drg-Drsya-Viveka betekent discriminatie tussen de Ziener en het Geziene, een tekst toegeschreven aan Adi Shankaracharya. Het is een diepgaande tekst die studenten helpt onderscheid te maken tussen het eeuwige Zelf of de Ziener en de vergankelijke wereld of het Geziene. Het bestuderen van deze tekst brengt helderheid door het werkelijke van het onwerkelijke te scheiden, waardoor men de non-duale aard van het bestaan kan realiseren.

De tekst onderzoekt drie hoofdonderwerpen: (1) de aard van het Zelf als zuiver bewustzijn, (2) de aard van de wereld, en (3) de onwetendheid die ervoor zorgt dat men de Ziener en het Geziene met elkaar verwart. Het overwegen van deze onderscheidingen leidt tot bevrijding en vrijheid van verwarring, waarbij direct begrepen wordt dat alleen bewustzijn bestaat. Door deze fundamentele concepten te begrijpen, krijgen studenten het vermogen om door het leven te navigeren met verhoogde wijsheid en helderheid. De tekst bevat 46 verzen en er worden drie sessies per dag gegeven. Lees meer…

De Vedanta Retraite gaat veel dieper in op oude wijsheid uit Indiase Vedische geschriften, dan wat er gebeurt in Satsangs met een zelf-gerealiseerde leraar. Satsangs gaan in de eerste plaats over het herkennen van Wie of Wat je eigenlijk bent. Dat is ook een essentieel onderdeel van een Vedanta Retraite.

Daarnaast wordt er op een gestructureerde manier veel tijd besteed aan het verwerven van inzichten uit de Veda’s, zoals de Bhagavad Gita. In de retraite worden deze inzichten vertaald naar gemakkelijk herkenbare menselijke eigenschappen en hedendaagse situaties. En ook hoe je daar in het dagelijks leven het beste mee om kunt gaan. Dit leidt tot meer zelfkennis en een completer beeld van hoe wij als mens en het universum in elkaar zitten en functioneren. De vrucht hiervan is een kalme geest, vrede, liefde en wijsheid. En weten -zonder enige twijfel- Wie en Wat we zijn.

Over Neema

Neema Majmudar is geboren en woont in Bombay. In 1986 ontmoette zij Swami Dayananda, een bekende hedendaagse leraar van Advaita Vedanta in de traditie van Adi Sankaracarya.  Neema volgde van 1995 tot 1998 een residentiële cursus van drie en een half jaar bij Swami Dayananda in Coimbatore. Sindsdien geeft Neema de eeuwen­oude wijsheid van Vedanta door in seminars en retraites over de hele wereld.

Tijdens de retraite in Thonse Health Centre krijg je de kans om diep in de leer van Vedanta te duiken. Je deelt deze retraite met een kleine groep mensen van over de hele wereld die net als jij geïnteresseerd zijn om meer over zichzelf te weten te komen. De blootstelling aan de visie van Vedanta in een natuurlijke omgeving en zonder afleiding kan echt een grote verschuiving in perspectief teweegbrengen en je hele leven transformeren.

Website Neema: www.wisdomofrishis.com 
Youtube kanaal: www.youtube.com/@DiscoverVedanta1

Over Andre

Andre Vas woont in Australië. Een innerlijke drang bracht mij naar Arunachala in India om eer te bewijzen aan Ramana Maharshi. Vlakbij was een seminar van 25 dagen waarin de essentie van de Bhagavad Gita werd uitgelegd door James Swartz. Het volgende jaar bracht ik door met zelfonderzoek in het licht van de Vedanta leer. Het begrip van het intelligente web dat jou en mij verbindt, dat ons ook nu leidt, de essentie van alles wat is, groeide stevig en helder.

Deze visie werd verder verfijnd door briljante cursussen aan de Chinmaya International Foundation (Kerala, India) voor de volgende 2 jaar. Tegelijkertijd ontmoette ik Neema Majmudar in Rishikesh. Haar stijl verduidelijkte nog meer de directe betekenis van Advaita Vedanta.

Website: www.yesvedanta.com
Youtube kanaal: youtube.com/c/YesVedanta

Praktisch

De 10-daagse retraite met Neema is van 5 januari tot 14 januari 2024. De aankomst is op 4 januari of al enkele dagen eerder om te kunnen acclimatiseren.

De 5-daagse retraite met Andre is van 16 januari tot 20 januari 2024. Je kunt deze retraite apart volgen of als vervolg op de retraite met Neema.

Er is plaats voor maximaal 25 deel­nemers. Het inschrijfgeld voor de 10-daagse retraite bedraagt €75 en voor de 5-daagse retraite is het €40. Dit is bedoeld om de reis- en verblijfskosten van Neema en Andre, alsmede de organisatiekosten te dekken.

Voor het onderwijs door Neema wordt een donatie gevraagd van minimaal 17.000 roepies (circa €190).
Voor het onderwijs door Andre wordt een vrije donatie gevraagd.
In de traditie van Vedanta is het gebruikelijk om op deze wijze onze dankbaarheid voor het onderricht te tonen. De donatie kan tijdens of aan het eind van de retraite worden gedaan.

De verblijfskosten in Thonse Health Centre bedragen ongeveer €150 per week voor een privékamer met toilet, vegetarische maaltijden, kruidenthee’s, groente- en vruchtensappen, etc. Ook inbegrepen is medische begeleiding door een ayurvedische- en een natuurgeneeskundige arts. Zie: www.thonsehealth.in/rooms

Boeken

Vul het formulier in en betaal de registratiekosten (€75, €40 of €115). Doe dit bij voorkeur door het bedrag over te maken op bankrekening NL80 ASNB 8831 707 132 t.n.v. O. Munters (IBAN). De BIC code van de bank is ASNB NL21.
Je kunt de betaling van de registratiekosten ook met Paypal of een creditcard doen (met opslag van de kosten die Paypal berekent).

Als de registratiekosten zijn betaald en het aanmeldformulier verzonden is reserveren wij een kamer voor je in Thonse Health Centre. Daarna kun je je vlucht boeken. 

Bij annulering betaal je alleen de registratiekosten. 

         Registration fee